Trugkieke

 

Trugkieke door Kees Krijger 

Terugkieke: 25 jaar Catclub Zeeland

In 2013 tijdens het 25e levensjaar van de club was het tijd om eens terug te kijken wat er in de afgelopen jaren zoal was voorgevallen. Daarvoor maakte Kees Krijger gebruik van de oude clubblaadjes en eigen herinneringen, maar ook van de informatie op de website. Veel informatie van de oude website is terug te vinden via The Wayback Machine, nl. http://www.archive.org Aanvullingen zijn van harte welkom.

1985-1987
Vanaf Camping De Paardekreek te Kortgene organiseert Ad van Dalen wedstrijden voor open catamarans. Het “clubgebouw/secretariaat” bestond uit een oude caravan, met daarin alle wedstrijdbenodigdheden als vlaggen ed. 
In die tijd lag er zeker op De Paardekreek een leuk aantal catamarans, waaronder Nacra 18 squares van Willem Lindhout en Ruud Pruim, een Tornado van Rudi Laeven en de Dart van Ad zelf. Andere zeilers kwamen naar de camping met hun cat op de trailer zoals Joop en Anita Wieles, Frans en Jeannet van Waas, de gebroeders Besouw, Wim en Karin Schipper en Kees Krijger en Els Remijnse.. Vanuit Wolphaartsdijk kwamen toen Albert Walrave en René van Hekken ieder op een eigen cat naar de wedstrijden van Catclub Yardstick toegezeild.

1988
In juni 1988 wordt in kantine “De Bagge” van De Paardekreek Catclub Zeeland opgericht. Er wordt o.a. besloten op zoek te gaan naar een eigen lokatie. In Brandingnieuws van november 1988 valt te lezen dat er al 40 catamarans bij de club varen.

1989
Na stemming in de Algemene Ledenvergadering wordt besloten samen te gaan werken met Gert Olthof en Jos Buijsrogge van het Surfhotel te Arnemuiden. De club biedt hier ligplaatsen aan voor haar leden. 
Dit jaar verschijnt ook het eerste nummer van het clubblad met in de redactie Els Remijnse, Joop Wieles en Albert Walrave. In het eerste nummer volop aandacht voor de uitslag van de enquête: “Wat wordt onze nieuwe locatie?” Tevens geeft het merendeel van de leden aan zowel op zaterdag als op zondag te willen wedstrijdzeilen. Tevens biedt René van Hekken zijn BIM A uit 1984 aan met een Jongkind tuig uit 1988 voor ƒ 7500. In 2007 heeft René deze cat echter nog steeds en wordt o.a. door verschillende leden met wisselend succes gebruikt in clubwedstrijden. 
De wintertraining o.l.v. Geert Schouten (“Aanvallen doe je in een windvlaag!!”) begint dat jaar op 5 maart en er wordt een toertocht georganiseerd van Westkapelle naar Knokke. Ook wordt er in 1998 een ploegentocht georganiseerd met startende teams in Kortgene, Oostwatering en het Surfhotel te Arnemuiden. Waarom zijn we daar eigenlijk mee gestopt.?
Het aantal leden groeit in 1989 van 40 naar 70 leden. In de PZC van 27-04-1989 valt te lezen: “De veronderstelling dat catamaranzeilers voor gevaar zorgen op het water, berust op een vooroordeel”, zegt Kees Krijger. “Ze denken dat we net als een automobilist, die te hard rijdt, brokken maken. Maar een catamaran heeft twee roeren die met elkaar verbonden zijn, waardoor hij heel wendbaar is”. (?) De eerste ledenlijst laat al de volgende namen zien: Gerie Acda, Ad van Dalen, Eddy Geudens, Mark Geuze, Willy van der Heyden, René van Hekken, Kees Krijger, Henk Landa, Geert Schouten, Els Remijnse, Jaap Straakenbroek, Bart Teurlings en Albert Walraven. Nog steeds zijn deze leden actief catamaranzeiler, maar hoe oud zijn al die mensen dan inmiddels wel niet? 

1990
De Ronde Veerse Meer is dit jaar tevens Prindle pointregatta en trekt daardoor 25 deelnemers maar wordt toch gewonnen door clubleden Jaap Straakenbroek en Barry Lupker. De Oosterschelde-mosseltocht weet 9 catamarans aan te trekken, waarbij er een tussenstop wordt gehouden bij “De Zeester” te Tholen. Later die dag worden er mosselen (gratis aangeboden door sponsor De Mosselkoning uit Goes) gekookt op het strand van Katseveer.
In dat jaar ook een estafette-race. De starters moesten na een baantje rond een aantal dukdalven weer terugkeren in een vierkant gevormd door boeien. In het vierkant moest de eerste deelnemer zijn emmertje gooien. Pas wanneer het team het vierkant had verlaten, mocht een teamgenoot het vierkant binnenvaren om zo snel mogelijk het emmertje op te pikken en vervolgens zijn rondje rond de dukdalven te varen. Veel hilariteit ontstaat door het missen van de emmertjes. Onder de deelnemers Henk en Mirjam Landa van team “Blauw”.
In 1990 wordt een aanvraag ingediend door het bestuur bij de Gemeente Veere voor een locatie aan het strand van Vrouwenpolder.

1991
Dit jaar begint goed met maar liefst 60 deelnemers aan de nieuwjaarsreceptie en 10 deelnemers aan de Voorjaarsbokaal (10 t/m 31 maart). De club krijgt de eerste eigen locatie aan het strand van Vrouwenpolder. Tevens ontstaan er dat jaar problemen bij het Surfhotel door extreme prijsverhogingen van het liggeld. Hierdoor wordt besloten als club niet deel te nemen aan de Witte Raaf Bokaal, waardoor vanaf seizoen 1992 de club niet meer welkom zal zijn bij het hotel. Mede daardoor onderzoekt het bestuur of een eigen locatie mogelijk is aan de Piet, bij het Zilveren Schor of bij De Schotsman. 
Clubwedstrijden zijn populair en trekken tussen de 20 a 30 deelnemers per wedstrijd en worden vaak gewonnen door Geert en Liesbeth Schouten.. Jaap Straakenbroek en Barrie Lupker winnen dat jaar op een Prindle 19 het "Hull Flying Kampioenschap” met 225 seconden! 
In Vrouwenpolder wordt aan Breezand de zeelocatie in gebruik genomen. Door de inzet van met name Fred Hillebrand en Ron van der Kuyl liggen er dat jaar op een gegeven moment 15 catamarans, waarvan 11 met een vaste ligplaats. Er is hekwerk en een container, maar deze is nog niet ingericht aangezien “we het te druk hebben met zeilen!”.

1992
Bemiddeling van de Gemeente Arnemuiden tussen Catclub Zeeland en de ondernemers van het Sporthotel.leidt tot een verlaging van de liggelden. Inmiddels gaat de club door met de voorbereiding voor een eigen lokatie door de verkoop van obligaties.
Bijzondere activiteiten bestaan dit jaar uit het bezoeken van een ski-school en een watersportbeurs in Parijs.
Jaap Straakenbroek zeilt in 92 met een Miracle met wings en brengt daarmee een discussie op gang over het juiste handicapcijfer!? Het wedstrijdcomité weigert zijn inschrijving, omdat door de toegenomen breedte voordeel behaald zou kunnen worden!? Dat jaar werd er zeer fanatiek gezeild, wat zelfs leidde tot het meenemen van weegschalen voor het controleren van de winnende Hobie 16 van Geert en Liesbeth. In de stromende regen werd een gewicht vastgesteld van 156 kilo. Ondanks/dankzij(!?) dat gewicht wisten zij in 92 toch 7e te worden op de EK Hobie 16.
Veel clubleden gingen dat jaar met hun NACRA naar de EK in St. Lunaire te Frankrijk, maar deden uiteindelijk uit protest niet mee, omdat met/zonder spi geen verschil maakte in handicap.
Op zee worden er inmiddels ook wedstrijden georganiseerd met in 1992 voor de eerste maal een Banana Beach Trophy. Initiatiefnemers zijn Geert en Liesbeth Schouten, die beweren hun successen op de Hobie 16 te danken te hebben aan het eten van veel bananen   

1993
De club sluit een nieuw contract met de nieuwe eigenaar van het Sporthotel, de duitser Jurgen Gocht. Er komt een oeververbetering en tevens vestigt zich een duikclub in het Sporthotel.
Op zeilgebied doet de spinaker zijn intrede. Maar liefst 5 leden bestellen gezamenlijk een spinaker bij Scaldis Sails en het beslag bij SICAT. Oud-voorzitter Wim Schipper is daarvan de eigenaar en importeert Mystėre-Catamarans.
Fred Hillebrand regelt dit jaar 3 * 20 ft containers, 1 garage, 2 portocabins en 15 ton vuren balken. In maart dat jaar wordt het eerste clubgebouw gebouwd op het strand van Vrouwenpolder. Bovendien loopt het aantal verhuurde ligplaatsen op zee op tot 30 stuks. Ook wordt door toedoen van Geert Schouten een Hobie Pointregatta op zee georganiseerd met als “hoogtepunt” het instorten van een Hobie 16 genaamd Caput Quaerere Nili. Bij het slepen van de Hobie naar de vloedlijn brak de voorbeam en woei de loefromp over de lijromp heen! Schitterende foto's zijn het resultaat. 
Doordat veel aandacht naar zee gaat, worden er op het Meer negatieve klanken vernomen. René van Hekken schrijft in een ingezonden brief: “Zeker is dat er een aantal mensen gefrustreerd raken door de huidige gang van zaken, zozeer zelfs dat er geprobeerd is een eigen club op te richten”. In de brief volgt een oproep zich in te gaan zetten voor de club: “Blijf niet langs de kant staan mopperen, maar zet je in voor een club, die als enige in Nederland de beschikking heeft over twee schitterende locaties”.

1994
De onkosten voor de oeververbetering bij het Sporthotel worden rechtstreeks doorberekend aan de leden van Catclub Zeeland. Over een periode van 3 jaar moet ieder jaar ƒ 35,00 extra worden betaald.
65% van de ligplaatshouders bij het Sporthotel is echter geen lid en moet bovendien niets betalen voor de oeververbetering. Het is dus interessanter om geen lid te zijn en René van Hekken spreekt dat jaar dan ook tijdens een Algemene Ledenvergadering over de Sporthel i.p.v. Sporthotel.. De contacten met uitbater Johan van Houdt zijn echter dat jaar zeer goed. mede door de gezellige bar van het hotel.
Daaf Schipper weet dat jaar de aandacht van de Provinciale Zeeuwse Courant te trekken met het hoge pachtgeld dat de club op zee moet betalen. “Volgens D. Schipper, woordvoerder van de Catclub, betaalt zijn club ongeveer evenveel als een strandpaviljoen. De tariefsverhoging naar ƒ 6000 doorberekenen in de liggelden vindt Daaf geen optie: “Als het zo doorgaat kunnen alleen mensen met veel geld lid worden. We willen geen elite-club worden”.
De promotie van het catamaranzeilen op zee beleeft hoogtijdagen, mede veroorzaakt door het hoge aantal vrijgezelle stuurmannen. Zo kwamen dankzij Fred 30 jongedames uit Zwolle en dankzij Piet 10 dames uit Brabant naar zee toe, waarmee resp. 16 en 11 stuurmannen dolgraag wilden zeilen.. Bij wedstrijden was de deelname dat jaar altijd veel lager en nu ann0 2008 blijkt een dergelijke opkomst voorlopig onhaalbaar.

1995
Het hotel wordt doorverkocht aan René Coltof (later bekend geworden als de “loopjongen” van Willem Endstra in Italië) en Deine Leynse gaat het hotel voor hem exploiteren. De club int de liggelden voor het Badhotel. Datzelfde jaar wordt het hotel weer doorverkocht aan de heer Verschoor.
Dat jaar belandt Martin Franke met vriendin Barbara (Beach Bum) met onze clubtractor door een mankement aan de remmen in de fietsenrekken. Fred Hillebrand en Robbert Kant organiseren een heuse “duwamarantocht” met welgeteld 1 deelnemende Tornado. Om 17.30 uur wordt er gestart bij het Surfhotel, 18.15 gefinished bij de Veerse Dam, Tornado op de dolly gezet, lopend en duwend richting friettent, pauze, 19.15 uur te water bij De Banjaard om rond 19.35 uur te finishen bij onze zeelocatie. Misschien een idee voor de Meerzeilers om zo naar de Banana Beach Trophy te komen!!!
Maar liefst 8 Hurricanes nemen deel aan Ronde Veerse Meer ivm een Hurricane Pointregatta. 
André Olijslager verleent graag medewerking met de clubmotorboot aan opnames voor de film “De Zeemeerman”, ook omdat Tatjana daarin meespeelt. Bovendien reageert André in het clubblad op de kwaliteit van de Beach Bums op onze club, want tot zijn grote spijt zijn dit veelal de Bums van jonge kinderen. “Wie tegenwoordig in of bij het clubgebouw komt, wordt geconfronteerd met wiegjes, flesjes, dekentjes, wandelwagentjes, spenen, wegwerpluiers, Liga enz.” Hoe het ook kan illustreert André door een artikel over de tocht van Roel van der Mast en Sam Boersma op hun Mystere 6.0XL naar Engeland.

1996
Op de ledenvergadering wordt besloten de financiën van de club over beide locaties te splitsen en naar ratio te verdelen. De nieuwe eigenaar van het Sporthotel, de heer Verschoor, is volop aan het verbouwen, waardoor de zeilopslag verdwijnt. Ondanks dat er wordt geëxperimenteerd met een zandoever verbreekt de heer Verschoor het contract met Catclub Zeeland. Er wordt nog geprobeerd om zelf de oever te gaan pachten bij het hotel, maar hiervoor krijgt de club geen toestemming. Wel krijgt het Recreatieschap toestemming parkeergelden (ƒ 7,50 per dag) te innen via chipkaarten (falend systeem!) langs de oevers van het Veerse Meer. Het bestuur van de club start besprekingen met de Gemeente Goes over een locatie aan De Piet.
De fascinatie voor Beachbums krijgt een vervolg door een ingezonden stuk van Barbara, die dreigt wanbetalers op een “beminnelijke” manier er aan te herinneren hun betalingen op tijd te voldoen. Ook Geert Schouten(“Ik heb leren lopen op een zeilboot!”) en Liesbeth Dekker (ooit begonnen als cursiste van Geert op een zeilkamp van haar school) verklaren in het Brabants Dagblad te vertoeven in “de wereld van hoog opgesneden bikini-broekjes en bonte boxershorts” oftewel de Hobie Kampioenschappen all-over-the-world. Zo werd er in 1993 in Guadaloupe (41e), La Rochelle in 1994 (40e), Mexico in 1995 (17e) en in Dubai in 1996 (16e) gescoord op een Hobie 16. Reflectie was er toen ook: “Above all, it’s fun”.
15 augustus 1996 vernielt een storm te Vrouwenpolder de Supercat 20 van Remco van Ommeren. Inmiddels geniet deze Supercat bekendheid als het ultieme meerjarenproject van Robbert Kant en Daaf Schipper. Thans staat deze Supercat 20 dus te koop!!
Op zee wordt de Ford Major uit 1953 (43 jaar oud!) vervangen door een International 724 4wd uit 1980. Deze mag alleen bestuurd worden door enkele “gezalfden”.
De animo voor het wedstrijdzeilen is sterk aan het teruglopen, ondanks het vervallen van inschrijfgelden. Waren er in 1995 nog gemiddeld 11 deelnemers bij een clubwedstrijd; in 1996 waren dat er slechts 7. Mogelijke verklaringen zijn de hegemonie van het team Seghers/Van Noten en/of de zeer slechte verstandhouding met de uitbater van het Sporthotel.

1997
Dankzij de inzet van Robbert Kant en Daaf Schipper krijgt de club toestemming een eigen locatie te beginnen op De Piet, waarmee aan de belangrijkste voorwaarde is voldaan voor een volwaardig verenigingsleven aan het Meer. Uit een enquête was al gebleken dat zich 26 leden hadden aangemeld voor een ligplaats aan het Veerse Meer. In de begroting van dat jaar is ƒ 10.000 opgenomen voor het plaatsen van containers, hekwerk en aanpassing van de wal.
Ron van der Kuyl wordt dit jaar bekend als de man die meterkasten af laat branden en met zorg aangelegde telefoonkabels kapot trekt met de tractor. Zijn voorstel om voor iedere 10kg extra aan bemanning de handicap met 1 punt te verhogen wordt echter dat jaar niet toegepast. Ron zou in zijn geval met Frank Feij op de NACRA 6.0 door hun gewicht van 188 kg op een handicap komen van 104! (ipv 100)
De zeelocatie wordt dat jaar verrijkt met een echte bar. Daaf Schipper schrijft: 
“Jawel, een bar. Hij heeft de afmeting naar gelang de belangrijkheid die menig strandlid aan dit fenomeen toedicht. Het halve clubhuis dus!!!!. Deze bar is een kantelpunt in de historie van onze club. Mocht iemand zich afvragen wat die catamarans op die parking van die strandtent in Vrouwenpolder betekenen, zeg dan dat het relikwieën zijn uit een grijs verleden en dat deze horeca-uitspanning is begonnen als zeilclub”.
In 1997 ook veel pechvogels, waaronder Kees Krijger. Samen met Robbert Kant wordt er afgereisd naar Sint Maarten om deel te nemen aan de Heineken Regatta op een NACRA 5.5sl. Al tijdens het lossen van de rompen uit de container schiet het echter in Kees zijn rug met een beknelde zenuw als gevolg. Die week kan Kees dus absoluut niet zeilen en moet Robbert op zoek naar bemanning. Een blonde juffrouw wil graag mee en blijkt tijdens het zeilen zo’n beetje op het water geboren te zijn! Toen iedereen al weer terug naar Nederland was, lag Kees nog aan de pijnstillers op Sint Maarten, omdat hij alleen liggend vervoerd kon worden. De reguliere terugvlucht zat bomvol door alle deelnemers aan de Heineken Regatta, dus moest er een week gewacht worden op een vliegtuig met 6 vrije stoelen. Die stoelen werden omgebouwd tot bed met daarom heen een keurig scherm! Een broeder escorteert Kees van St. Maarten naar Puerto Rico om vervolgens naar Parijs te vliegen. Vandaar met een ambulance richting Gapinge, alwaar de komst van de ambulance zorgde voor een oploopje van bezorgde buren. Na hersteld te zijn van zijn rugklachten wordt besloten over te gaan op de aanschaf van een Inter 18. De dag dat deze nieuwe cat op het strand van Vrouwenpolder wordt gezet, vraagt Jaap Straakenbroek Kees nog even mee op zijn boot. Bij halve-wind en dubbel trapeze kijken beide heren te veel naar hun zeiltjes, waarop er met grote snelheid over de kop wordt geslagen door een zandbank te raken met de zwaarden. Kees verbrijzelt daarbij zijn trouwvinger (?!), maar Jaap en zijn boot hebben niets. Wederom was Kees dus weer enkele weken uitgeschakeld.
Ook Paul Desmet en Daaf Schipper hebben pech op een NACRA 5.5, want zij zien bij Beaufort 5 op zee tijdens het spi-rak hun complete tuigage over boord gaan. Uren later keren zij uiteindelijk dorstig terug op de club en dan komt de grootste pech: een lege koelkast!!!
 
1998
In dit jaar bestaat de club al weer 10 jaar, het geen gevierd wordt met een groot feest in augustus op de strandlokatie met een geluidsinstallatie die tot in Renesse te horen is. Zo werd er ten langen leste  na lange discussies een echte feesttent opgebouwd, waardoor er tot vroeg in de morgen kon worden doorgefeest. Volgens Ronald Meulenberg bewoog er de ochtend na het feest iemand langzaam over het strand met een hoofd, dat volgens de geruchten nog het meeste leek op een bitterkoekje. Op de Veerse Meer lokatie is Marjan Hoondert actief bezig met de plannen voor een nieuw clubgebouw en weet Patrick Meijers dankzij zijn contacten bij Rijkswaterstaat toestemming te krijgen om een opening in de stenen dam (vooroeververdediging) te laten graven voor de lokatie.
Jaap Straakenbroek kan niet de juiste catamaran vinden, dus bouwt zijn Jastra 21 helemaal zelf met de volgende specificaties:
Lengte:          6:30 m,
Breedte:         3:60 m,
Carbonmast: 11 meter,
Grootzeil:       21 m2,
Fok:                6m2,
Spi:                 30 m2.
Voor die tijd een bijzonder project met als doel de Ronde om Texel te gaan winnen. Met diezelfde Jastra zeilt Jaap als training samen met Willy Beyens naar Texel toe. Ze vertrekken met windkracht 5  om uiteindelijk alleen op fok met windkracht 7 bij Texel aan te komen! De golven komen tijdens de tocht van alle kanten, hetgeen Willy vergelijkt met "in den wasmachien"! De gezeilde tijd van deze tocht van 240 kilometer is 9 uur, 24 minuten en 36 seconden, dus gemiddeld toch zo’n 25 km per uur. De heren zeilen niet terug naar Zeeland, maar bellen Kees Krijger met het verzoek hen op te halen. Ook Fred Hillebrand en Ralf Klausman zeilen met de Saccabona (Dart Hawk) naar Texel. Geert Schouten zeilt dat jaar voor de tweede keer samen met Robbert Kant en wel op het Gardameer in Italië met als resultaat een eerste plaats op het Europees Kampioenschap Hobie Tiger, hetgeen later feestelijk gevierd wordt in Grieks restaurant Rhodos te Middelburg met zo’n 20 leden. Dieptepunt is dat jaar de noordwesterstorm van 11 Beaufort in de nacht van 13 en 14 september, die heel veel schade veroorzaakt aan de Nacra 5.5 van Paul Smets, maar ook aan andere catamarans.
 
1999
Tijdens de ALV in januari merkt André Olijslager op dat het nuttig zou zijn ouwe zakken met zand rond het clubgebouw op zee te leggen om verder wegspoelen van zand te voorkomen, ook omdat sommige palen op dat moment minder dan 1 meter in het zand steken. 16 februari schrijft echter de PZC: “Vrouwenpolder -  De eerste storm in dit jaar heeft direct zijn sporen achtergelaten. Het strand bij Vrouwenpolder heeft de laatste dagen veel te verduren gehad. Ook het clubgebouw op hoge palen van Catclub Zeeland op het strand bij de overgang Oranjezon (?) is ‘compleet door de zee opgeslokt’. Al met al werd er tijdens Pinksteren mede dankzij het “fantastische” weer een nieuw dieptepunt in de clubhistorie gescoord, omdat toen ineens bleek dat je op het strand met slecht weer niets te zoeken hebt. Ons leed werd bovendien nog eens vergroot door het aanzicht van de nieuwbouw van friettent “De Zandpunt”. Veel later zou blijken dat de verbouwing van “De Zandput” voor de club niet ongelegen kwam, want dankzij de inspanningen van voorzitter Daaf Schipper kan de gratis gekregen oude friettent  dienst gaan doen als nieuw clubgebouw. Fred Hillebrand stelde vervolgens ook weer niet teleur en zorgde eveneens als in het verleden voor het nodige materiaal om het clubgebouw op te kunnen neerzetten. Tijdens het plaatsen van het nieuwe clubgebouw blijkt opeens het volgende: “Op het strand is iedereen directeur!” 10 juli wordt met succes getest dat het nieuwe clubgebouw “partyproof” is!!! Op het Veerse Meer heerst dat jaar woede over het plaatsen van slagbomen bij de toeleidende en uitgaande wegen naar en van de oevers van het Veerse Meer. Naast de slagbomen verrijzen portiersloges voor het innen van parkeergelden. Deze gelden zijn nodig om de terreinen rond het Veerse Meer te kunnen onderhouden. Tegenstanders beweren oa. dat je toch ook niet betaalt voor een bezoek aan het strand! Fred Hillebrand weet dit jaar de PZC te halen, want “Hillebrand doet voor plezier mee aan ’s werelds grootste catamaranrace”. Ter voorbereiding gaat hij per fiets van Veere naar Texel, zodat Ralf Klausman vanuit Duitsland met de auto en de catamaran richting Texel niet om hoeft te rijden!!! Fred beweert verder: “Ik wil bij de eerste tweehonderd eindigen, maar dat haal je met de ogen dicht”. Het werd uiteindelijk een dnf, maar Daaf Schipper en Robbert Kant vallen wel op, want zij scoren resp. een tweede en derde plaats in het Prindle 19 klassement van Texel.
 
2000
Dit jaar zal na heel veel moeite door oa. Marjan Hoondert in verband met de artikel 19 regeling door de Gemeente Goes dan eindelijk toestemming gegeven worden voor de bouw van een nieuw clubgebouw op het Veerse Meer, mede mogelijk gemaakt door de uitgifte van 6200 gulden aan obligaties. 25 april wordt gestart met de bouw en twee dagen later stond er een heus clubgebouw, dat meteen al informeel ingewijd wordt tijdens de Ronde Veerse Meer op 7 mei dat jaar. Marjan Hoondert wijdt in het clubblad een extra woord van dank aan Bart Teurlings. Met zijn tomeloze inzet (er werden zelfs geen koffiepauzes gegund) heeft hij enorm veel werk verzet en zal dat ongetwijfeld blijven doen. Dat blijkt in mei 2013 nog steeds te kloppen, waarvoor hulde in de vorm van een ere-lidmaatschap! Het clubblad wordt vanaf 2000 ondersteund door een website, die is gemaakt door Rob van den Broek. Aanvankelijk werd gedacht dat beide media van website en clubblad naast elkaar zouden kunnen blijven bestaan, maar 2001 blijkt het laatste jaar te worden waarin 2 clubbladen worden uitgegeven.
 
2001
Tijdens de ALV wordt Kees Krijger aangenaam verrast, omdat hij tot ere-lid wordt gebombardeerd als dank voor vele bestuurs-, redactie-, bar-, wedstrijdcommissie- en kascommissiewerkzaamheden. Het bestuur strijdt tegen de hoge pachtgelden op het strand, die tot de hoogste behoren van heel Nederland. Als protest voldoet de club niet aan de eisen van de welstandscommissie, want er is discussie over de juiste kleur van de gebouwen. De redactie van het clubblad, bestaande uit Marjan Hoondert en Karina Wijnands, ervaart hoe moeilijk het is om kopij van leden te ontvangen. Oud-redacteur Kees Krijger kan het niet laten kopij op te sturen, maar de overige leden laten het afweten.16 april 2001 wordt het nieuwe clubgebouw op het Veerse Meer officieel geopend, o.a. uitgerust met een z.g.a.n. gratis geschonken keukenblok door Piet Hendrix. Op zee wordt er voor het eerst geoefend met de reddingsbrigades, want het is natuurlijk belangrijk dat zij bij calamiteiten goed weten hoe zij catzeilers kunnen helpen. Willy Beyens onderneemt een tocht naar Oudeschild met zijn Private Dancer, een Spyder kajuitcatamaran. Veel tegenslag: een gebroken zwaard en  zowel voor- als achterbeam scheuren tijdens deze tocht. Het laatste clubblad (13e jaargang nr.2) heeft als middenpagina een kleurplaat, welke gemaakt is door Sabrina Hoondert. Vanaf dat laatste nummer wordt alle informatie alleen nog verspreid via e-mail en de website http://www.catclubzeeland.nl. Mede dankzij http://www.archive.org is de informatie van de website vanaf 2001 voor een groot deel terug te vinden.     
 
2002     
In mei wordt een nieuwe huurovereenkomst getekend met de Strandstichting voor onbepaalde tijd voor de zeelokatie. De pacht wordt teruggebracht van ƒ 5747 naar € 1554 en over het jaar 2001 ontvangt de club een creditnota. Fred Hillebrand regelt nieuwe containers voor zee; geen oplossing voor parkeerproblemen. Het Veerse Meer heeft reeds 36 ligplaatshouders op de nieuwe lokatie, dus uitbreiding wordt al overwogen. In november dat jaar meldt  Bart Teurlings  dat hij voor 2003 meer dan 50 leden voor het Meer verwacht. Ook vraagt hij een verdeelsleutel voor de budgetten van Noordzee en Meer in te gaan stellen, gezien de verschillen in bezetting van beide lokaties. Fred Hillebrand en André Olijslager kopen in 2002 allebei een Auscat, waardoor er nu 3 nieuwe A-Cats op de club varen. Fred zegt: “Lekker licht en van niemand afhankelijk!” Eerder had Rob van de Broek al een knalgele Franse A-cat gekocht!
25 augustus 2002  was het weer zo ver, de 11e Banana Beach Trophy werd aangekondigd met als eerste manche een BBQ-party op het strand op zaterdagavond. De opkomst was zeer hoog. Deze eerste manche verliep in bijzondere Banana Beach stijl, hetgeen als oorzaak gezien moet worden van het feit dat de uitslag ietwat in het ongerede is geraakt. Het is nog wel bekend dat des nachts om drie uur een collectieve naaktduik in zee is genomen, waarschijnlijk omdat men tegen die tijd vergeten was dat normaal gesproken je eerst een cat in het water doet en daar dan opspringt. Afijn, toen de organisatie zondagochtend arriveerde, werden er al flinke pogingen ondernomen om te praten en de gebakken eieren met spek te consumeren. Dat ging sommigen wat beter af dan anderen…… 
 
2003
Frits Bazen en Kees Derks lobbyen om op zeilvakantie te gaan naar Spanje in de week van 26 april t/m 3 mei, samen met Rob Harms en zijn vriendin. Jaap Straakenbroek wint in 2003 samen met Dick Nieuwenhuis op een M20 Ronde Tiengemeten. Zijn verslag: “Daardoor nam de druk giga toe en mochten we geen enkele fout meer maken , want met dit weer is een verkeerde klap catastrofaal. Toen de spi omhoog en gelijk de wind opgezocht en weer via de noordkant terug. Ondertussen kwam de 2de cat ongeveer op 5 min na ons door de gate . Onze voorsprong leek voldoende om te winnen, ongeveer 15 min. De wind nam steeds meer af en we begonnen toch wat nerveus te worden, stel dat de wind vanaf de achterhoede weer toeneemt. Maar het tegendeel gebeurde , de wind zakte in, en we konden , al was het tergend langzaam onder spi finishen. De 2de cat kwam pas meer dan een half uur na ons binnen. We werden feestelijk ontvangen met bloemen en champagne. Normaal duurt de spanning tot aan de prijsuitreiking , maar nu werd al snel duidelijk dat we op handicap ook 1ste waren.” Bij de prijsuitreiking kregen we 4 prijzen nl;
· first finisher
· 1ste open klasse
· 1ste tot handicap 104
· 1ste overall
Echt te gek voor woorden, want na 14 jaar deelname aan RTG is het dan toch eindelijk een keer gelukt.

2004
Op het Veerse Meer worden de oude containers vervangen door twee geschakelde porta-cabins, geschonken door architect Hans Wijfels, die ze overhoudt na het afronden van een groot bouwproject.  De Veerse Meerlokatie wordt uitgebreid met 45 * 10 meter, zodat er dat jaar 66 ligplaatsen kunnen worden verhuurd. Bijzonder dat jaar is dat er 9 leden op 24 april gaan strandzeilen in De Panne . Colin Minderhout legt een nieuwe vloer in het clubgebouw op zee, helemaal alleen…., want dan kan hij lekker rustig werken. De Zodiac wordt gejat op het Veerse Meer: "Het is triest, want door de slagboom open te breken en een gat in het hek te knippen is de "reddingsboot" met trailer van het Veerse Meer gestolen. Zelfs als je spullen achter een hek en op slot slaan wordt het nog gestolen!!!" Op het strand ontstaat er discussie over wat wel/niet is toegestaan, waardoor 7 do’s and don’ts worden opgersteld, waaronder de volgende punten:
-         Balans tussen leden/niet-leden op het terras moet redelijk zijn
-         Er komt een gastenlijst op het bord
-         Er komt een inschrijflijst om mee te eten op zaterdagavond
-         Gastvrijheid staat bij CcZ hoog in het vaandel, daarom zijn gasten altijd welkom, alleen niet structureel
 
2005
Gesprekken  met de gemeente Veere over parkeerplaatsen in Vrouwenpolder voor de strandlokatie leveren niets op. Eerst lijkt alles geregeld, maar uiteindelijk wordt alles toch weer afgewezen.
In de PZC staat: ”Het bewijs van de Cruijffiaanse wijsheid dat elk voordeel een nadeel in zich houdt, ligt in het Veerse Meer. Sinds de ingebruikname van de verversingssluis Katse Heule in mei vorig jaar is het meer tussen Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren aanmerkelijk gezonder geworden. Een verbetering dus. Dat zal evenwel niet iedereen zeggen van een gevolg van de verversing met water uit de Oosterschelde: in het Veerse Meer komen nu weer kwallen voor.” 
Vanaf 2011 wordt gesproken van een kwallenplaag, want Omroep Zeeland rapporteert:“VEERE - In het Veerse komen dit jaar zo'n 50 kwallen per kubieke meter voor. In 2010 waren dat er nog 20 tot 30 per kubieke meter. De oorzaken van de toename is dat de temperatuur van het water hoger ligt, de kwallen weinig tot geen natuurlijke vijanden heeft en dat ze het goed doen in gesloten systemen, zoals het Veerse Meer.” 
In 2005 gaat het Catclub Zeeland voor de wind, want door de groei van het aantal leden en een goed financieel beleid staat eind 2005 maar liefst € 40000 genoteerd als eindsaldo.  
 
 
2006
Op het   Veerse Meer ligt vanaf 2006 de nieuwe Eagle 20 Carbon van Jaap Straakenbroek.   Indrukwekkende boot van 20 foot, 3 meter breed, Marstrom mast van 10.50   meter! Grootzeil meer dan 20m2, kortom een zeer extreme catamaran met een   handicap van 89! Dat moet dus erg snel gaan!!! Jaap gaat voor de line-honours   bij de Ronde om Texel, wat tot de mogelijkheden moet behoren. Eerder won Jaap   al Hoek van Holland-Scheveningen, Ronde Tiengemeten en Ronde Veerse Meer.
De website van Catclub Zeeland wordt inmiddels goed bezocht, want op het zoekwoord CATCLUB krijg je bij Google binnen 0,05 seconden 91000 links te zien. Bovenaan de lijst van resultaten staat Catclub Zeeland, dankzij meer dan 90000 hits binnen 9 maanden. Een knappe prestatie voor een niet gesponsorde link. Dat zoeken op het trefwoord Catclub kan leiden tot bijzondere resultaten bewijzen de volgende links als Pussy Deluxe??, Das Leben kann manchmal richtig hart sein en de site CATerpillar-machinisten! Binnenkort misschien naast de lokatie op het Meer en op Zee een derde lokatie voor buiten het zeilseizoen. Even de statuten aanpassen en ons ledental kan weer groeien!
OP de ALV wordt er tijdens de rondvraag gesteld dat er weinig betrokkenheid is tussen de Meer- en Zeeleden, dus zal er in de toekomst naar gestreefd moeten worden meer gezamenlijke evenementen te organiseren. 
 
2007
Zaterdag 11 augustus stond de toertocht van het Veerse Meer naar de Oosterschelde gepland. Anneke Nikkels had voor iedereen een geplastificeerde kaart van de Oosterschelde gemaakt en een route uitgezet. Eindelijk ging de al jaren geplande toertocht toch een keer van start. Iedereen had veel zin om eens lekker de ruimte te hebben bij het zeilen en op de Oosterschelde te gaan knallen. Lunchpakketten, veel touwwerk, benzine en stootwillen werden in de motorboot gezet. Duidelijk was al wel dat er weinig wind stond en de voorspelling was dat dat heel de dag zo zou zijn. Na een bakje koffie/thee en een briefing konden we met 5 boten en een begeleidende motorboot om 10.15 uur vertrekken. 
10 augustus 2007 zijn 2 Hobie Dragoons opgehaald in 's Gravenzande om de komende jaren in te gaan zetten op Catclub Zeeland voor het jeugdzeilen met catamarans. Dat was nog een heel probleem, want de Duitse trailer van Caroline Imlau zorgde voor een elektrische storing op de BMW van Kees Krijger, maar gelukkig niet op de Audi van Geert Schouten. Door jeugdcommissaris Geert Schouten wordt het jeugdprogramma “Jonge Helden” gepresenteerd. Doel van het junioren catzeil programma is om kinderen, die graag catamaran willen zeilen,  die mogelijkheid te bieden en ze daarbij op te leiden tot op wedstrijdniveau. 
Jo Valente doet verslag vanuit Floriada, waar hij deelneemt aan de wereldkampioenschappen A-Cat. “Gisteren heb ik definitief moeten opgeven. De scheur op de linkerromp (bij de zwaardkast) is tijdens de aanloop naar de ochtendwedstrijd, door de wederom heftige chop verder doorgescheurd. De boot begon water te maken en daarmee eindigde deze voor mij teleurstellende WK. Vandaag (16-11-2007) staat er op dit moment 20 tot 22 knopen en de wedstrijdleiding zal waarschijnlijk de uitstelvlag hijsen. Vanavond zijn de sluitingsfestiviteiten en morgen gaan we de boten in de container brengen en dan is het voorbij. Ashby lijkt wederom te gaan winnen; gisteren deed hij goede zaken.”
Groet, Jo Valente
 
2008
Het is ze   gelukt! Geert en Thomas Schouten op het podium!!   Na aanvankelijk tweede te hebben gestaan, zijn onze leden Geert en Thomas   knap derde over-all geworden op de Hobie Dragoon Wereldkampioenschappen in   Langebaan te Zuid-Afrika. Proficiat!
Met prachtig weer, zon en een matige wind is de Pinksterrace aan het Veerse Meer gezeild. Mede door een aantal gastzeilers, die de A-Cat clinic had gevolgd van Piet Saarberg en het geleerde graag in de praktijk wilde brengen, was het aantal deelnemers 20! De wedstrijdleider van de dag was Rudy Waterschoot,  die met hulp van zijn wederhelft (startprocedure en tijden noteren) 2 wedstrijden had uitgezet. Beide wedstrijden gingen als volgt: start voor het clubhuis, richting Geersdijk, boei 36 (BB) terug naar boei 60 (BB) en finishen.
Tussen de wedstrijdjes door was er voor eten en drinken gezorgd, zodat de organisatie dus dik in orde was. De A-Cat zeilers hadden (weer) geluk met de matige wind, maar ze zeilden ook een goede wedstrijd.
De 1e race waren Willie en Arthur als eerste binnen, maar ze moesten op handicap toch afleggen tegen de A-Cat familie. Niettemin toch een goede prestatie. 
Grote vreugde ontstaat onder de leden van het Veerse Meer, door de vergrote opening in de stenen dam voor de locatie op het Veerse Meer. In de toekomst kunnen de zeilers nu in trapeze gaan vertrekken! Hulde voor de medewerkers van het Waterschap Zeeuwse Eilanden die dit binnen een week na afspraak hebben geregeld.
Bijzonder dat jaar is dat er een  AUSCAT MARK V wordt gekocht door Geert Schouten; zelfs mensen met Hobie-bloed in hun aderen gaan A-CAT zeilen!!!
Dit jaar heeft Bart Teurlings weer veel voor onze club gedaan. Vanuit het verre St. Anthonis in Brabant was hij afgereisd om aanwezig te kunnen zijn bij het plaatsen van het hek in verband met de uitbreiding van het aantal ligplaatsen. Het resultaat mag er zijn!!!
Het jeugdzeilen kent in het eerste jaar de volgende hoogtepunten:
a. We hebben dit seizoen maar liefst 24 kinderen op de Dragoons gehad. Twaalf daar van hebben de training doorlopen. Tien daarvan willen volgend jaar weer meedoen.
b. We zijn in 2008 gestart met drie Dragoons. In het najaar waren er al vier. In 2009 zullen we met vijf Dragoons verder gaan.
c. Drie zeer enthousiaste trainers (Katja, Susanne, Gert Jan).
Tevens wordt er op 28-04-2008 bij Sauer & Oonk Notarissen te Vlissingen getekend voor de nieuws statuten van Catclub Zeeland. Deze statuten worden samen met het huishoudelijk reglement gebundeld in het boekje “Reilen en Zeilen”, dat op kosten van BAM Woningbouw wordt afgedrukt. 
 
2009
In 2009 wordt er een bouwcommissie ingesteld om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een gebouw voor het jeugdzeilen inclusief berging voor de motorboot  te realiseren. Een en ander is mogelijk dankzij de riante kaspositie van de club; er is op een gegeven moment zelfs € 66000 in kas!
Het contract voor de Veerse Meerlokatie met het Waterschap wordt verlengd tot 2052. Daarnaast begint het NFB gesprekken met het Watersportverbond om in de toekomst mogelijk te gaan samenwerken.
Er zijn in 2009 verkenningen uitgevoerd naar de investering in een extra clubgebouw. Uit een aantal offertes is op dit moment een aanbieding van de firma BOHA met 27.000 euro de laagste. Het is houtskeletbouw en  technisch goed. De ledenvergadering is in principe akkoord met uitbreiding. Na uitgebreide discussie zegt het bestuur toe e.e.a.verder uit te werken en op termijn met een definitief voorstel te komen. Hiervoor zal dan aan de leden goedkeuring worden gevraagd, eventueel digitaal. De leden zijn in de ledenvergadering positief over toetreding tot het KNWV, maar aangezien recent is bekend geworden dat de NFB samenwerking zoekt met het verbond, wordt besloten om deze ontwikkelingen eerst af te wachten en voorlopig geen actie te ondernemen.
In de buitengewone ledenvergadering van najaar 2009 geeft Henk Nieboer toelichting op de offerte voor een nieuw clubgebouw ter waarde van 31.416 euro. Na discussie over enkel- of dubbelwandige uitvoering gaat de vergadering akkoord met de voorgestelde dubbelwandige uitvoering, zonder isolatie. De algemene mening is dat het gebouw naast zijn functies ook een visitekaartje van CCZ is.
2009 is het tweede jaar van het jeugdzeilen waarin Geert niets anders dan succes kan melden:
1. Training met 5 Dragoons en een Hobie 14;
2. Vijf nieuwe cursisten;
3. Met een deel van de jonge helden ook wedstrijden gezeild, EK, NK en BK met uitstekende resultaten, 2e plaats op EK Dragoon met 17 deelnemers uit 8 landen; 4. Prima en enthousiaste trainers Gertjan de Back, Katja Gilissen en Menno Vercouteren;
5. Veel aandacht en support vanuit de bestuurders, ouders en leden, ook nieuwe aanmeldingen om te helpen. Het komende clubhuis is daarvan een fraai resultaat; enz. 
 
2010
Wat we voor ogen hadden met het jeugdzeilen om in 5 jaar tijd te bereiken is nu al na 3 jaar bereikt. Het is niet alleen CCZ (en WV Spakenburg) die in 2011 met een jeugdzeilprogramma verder gaan. Hellecat en KZV Monster hebben in 2010 twee bijzonder succesvolle open dagen gehad en besloten om ook verder te gaan. Ook ZV Noordwijk gaat haar jeugdprogramma opnieuw leven inblazen. KZV Wassenaar gaat ook door, maar blijft alleen binnen de vereniging zeilen. Eerst maar even de situatie binnen CCZ. Met 14 kinderen en af en toe drie invallers was dit jaar de opkomst weer maximaal.
Het gehele jaar 2010 wordt besteed aan het verkrijgen van een vergunning voor de bouw van een nieuw clubgebouw op het Meer, want wijziging van het bestemmingsplan levert heel veel vertraging op.
Op de Noordzee wordt dankzij het initiatief van Frits Jongepier en Martin Adriaanse een rupsvoertuig in gebruik genomen, waardoor het niet langer nodig is om met 5 personen een catamaran terug te duwen naar de locatie. Dankzij de rups kan dat nu op het gemak met 2 personen, zodat de vele senioren nog jaren met plezier door kunnen zeilen.
 
2011
De algemene ledenvergadering wordt dat jaar goed bezocht, want maar liefst een kleine 40 leden nemen de moeite om te komen.
In mei organiseert topzeiler Sjoerd Hoekstra een clinic voor de A-catzeilers, welke één dag te weinig wind en één dag te veel wind heeft. Toch een geslaagd evenement, dankzij het prachtige zonnige weer.  
Ook de F18-zeilers hebben een prima clinic dankzij de inspanningen van Menno Vercouteren.
Eindelijk krijgt de club van de Gemeente Goes toestemming voor de bouw van een nieuw clubgebouw. Voorjaar 2011 wordt het opgeleverd.
André Olijslager weet de Gemeente Veere mild te stemmen, want we krijgen ook toestemming voor het plaatsen van 5 nieuwe containers op de zeelokatie. De club is Fred Hillebrand eeuwig dankbaar, omdat hij wederom uitstekend materiaal regelt voor onze club. Ook het vierde jaar van het jeugdzeilprogramma is weer een groot succes geworden. Het nieuwe clubgebouw voor de jeugd is een fantastische aanwinst, waar vooral in het najaar intensief van gebruik is gemaakt. Met 13 kinderen in het voorjaar en 15 kinderen in het najaar was dit jaar de opkomst weer maximaal. Van dit aantal zijn er 7 eerstejaars aanmeldingen. Deze aantallen leiden tot een tekort aan boten voor nieuwelingen (zij die minder dan 12 trainingsdagen hebben gevolgd). 
In totaal heeft CCZ nu 25 jeugdleden. Het jeugdwedstrijdzeilen was succesvol. Het NK Dragoon had 17 deelnemers en was de grootste klasse op het NK Hobie. De wedstrijdteams hebben wedstrijden gezeild in Hellevoetsluis (2x), Carnac, Noordwijk, België (2x) en Oostenrijk. De Dutch Dragoon Cup waarin getraind mag worden tijdens de wedstrijden werd met 26 jeugdboten het grootste catamaran jeugdevenement ooit in Nederland.
 
2012
Dankzij de sponsoring van BAM Woningbouw en de uitgifte van € 15000 euro aan obligaties kan er in Vrouwenpolder in 2013 een nieuw clubgebouw gebouwd gaan worden, want in de buitengewone ledenvergadering op 25 november krijgt het bestuur toestemming van de leden.
Guus Florusse organiseert  de ‘Jeugd op Zee-week’ met veel succes. Met het uitmuntende programma van bezoek aan zeilmakerij North, bezoek van KNRM en reddingsbrigade, BBQ, overnachten etc. heeft de jeugd zich prima vermaakt.
De aansluiting op de Banana Beach Trophy werkte kennelijk ook erg goed, want er zijn maar liefst 17 deelnemende catamarans, waaronder enkele jeugdboten. Het hoge aantal catamarans is ook te danken aan Bart Teurlings, die samen met enkele andere leden een tocht organiseert van het Meer naar de zeekokatie. Enkele leden zijn zo enthousiast, dat zij hun catamaran permanent op het strand gaan stallen. Opmerkelijk is dat bananeneter Geert Schouten zelf niet aanwezig is i.v.m. vakantie. Sinds het najaar is er sprake van een echte jeugdvloot van 5 clubcatamarans, bestaande uit 4 Dragoons en een Hobie 16. Dit maakt verdere groei makkelijker.De Dutch Dragoon Cup is met 29 jeugdboten weer een succesgeweest. Dankzij inzet van de voorzitter is er in de PZC veel publiciteit geweest: http://www.pzc.nl/video/article11865197.ece Pieter Baan weet extra bezoekers naar onze website te trekken, dankzij de Partnerruil-dagen. Op enkele data kunnen zeilers bij elkaar op de catamaran stappen om zo ervaringen over het zeilen uit te kunnen wisselen en te delen. Dit levert in ieder geval voor Pieter zelf een fantastische zeildag op met Albert Walrave. Na jaren van proberen om parkeerplaatsen te regelen via de Gemeente Veere lukt het nu afspraken te maken met de beheerder van Camping De Zandput. Dat jaar worden 25 parkeerpasjes verstrekt aan de ligplaatshouders van de Catclub. 
 

2013
Bij het opzetten van het hek en het zomer gereed maken van de club hebben we wederom mogen rekenen op een fantastische opkomst. Het is net als voorgaande jaren een gezellig moment, waarin we elkaar terug zien na een lange winter. Het zeilseizoen is laat op gang gekomen, waarbij de factoren koud voorjaar en de nieuwbouw activiteiten zeker een rol hebben gespeeld. Later zijn we getrakteerd op een mooie zomer met vaak goede zeilcondities. Door de opening van het nieuwe clubgebouw en de viering met 80 personen van het 25-jarig jubileum, kunnen we terugkijken op een mooi zeilseizoen met vele initiële en vaste hoogtepunten. De inspanningen van afgelopen jaren om meer activiteit in de (Zee)club te krijgen lijkt bestendig te zijn. Dat we progressie maken in de kwaliteit bij het organiseren van activiteiten wordt bevestigd als we kijken naar het verloop van de toertocht Meer/Zee en de integratie in de Zee-activiteiten. Ook de gehouden ‘rescue-oefening’ met aansluitend een feest was een overtuigende, succesvolle en verbeterde editie. Wat betreft de gebruikskenmerken van het nieuwe clubgebouw kan gesteld worden dat door de open structuur, het grote terras en de doorzichtige balustrade de betrokkenheid vanuit het clubgebouw met de zeil-activiteiten en vice versa verrassend positief zijn. Over het wedstrijdzeilen kan gemeld worden, dat er over het gehele seizoen iets minder deelnemers waren, maar dat het wel opmerkelijk is dat we een recordopkomst hebben mogen optekenen bij de Bam-Beach met 25 deelnemende boten. Het A-Cat weekend, een open wedstrijd met deelnemers van buiten de club, heeft daarentegen ook een grote opkomst laten zien met 13 A-Cats en was hiermee een zeer succesvolle editie. Ook de tweede editie van de Jeugdweek op Zee is wederom een succes- en waardevolle week geweest dankzij Guus Florusse en Rob van den Broek. Zaterdag 3 augustus, hebben Guus Florusse en Michel Huijbregtse een heldendaad verricht door 2 leden van onze club te redden uit een zee met metershoge golven en ruim 6 Bft wind. De catamaran was 2x omgeslagen en 2x recht getrokken. Bij de 2e keer recht trekken was Piet Hendrix van de boot afgedreven en kon er niet meer bijkomen. Op de catamaran nam Jan van Gorsel de beslissing om de boot weer om te laten slaan, omdat alleen zeilen niet te doen was en beide zeilers binnen zichtafstand van elkaar. Door oplettendheid aan de wal werd snel alarm geslagen en de rib met Guus en Michel zette koers naar de drenkelingen. Daar aangekomen zagen ze tot hun schrik maar 1 i.p.v. 2 zeilers op de omgeslagen cat. Gelukkig werd de 2e snel gevonden en werd de situatie ingeschat. Er werd besloten om de mensen te redden en de cat te laten gaan vanwege de heftige omstandigheden. De cat is later door de KNRM aan de wal gebracht. Gelukkig is het voor de zeilers goed afgelopen. Zaterdag 10 augustus organiseerden Pieter de Laet en Andreas Jesper wederom de Mosselrace. Dit doen zij al weer enkele jaren met veel succes, waardoor het aantal kilo's mosselen inmiddels is opgelopen tot 40 kilo! Ook  het toetje vond gretig aftrek: Dame Blanche!!!!   

Erwin Kerstens en Jaap Straakenbroek winnen lokaal, nationaal maar ook internationaal vele prijzen: 
Erwin: 4e NK A-Klasse -> 1e Nederlander 3e NK F16 (met Denise Hillebrand) (N.B.: vorig jaar 1e met Jaap) 11e WK F16 (met Denise Hillebrand)   
Jaap: 5e NK A-Cat , 2e Nederlander 4e NK F16 met Thomas Schouten (16jr.), 3e Nederlander op de Raptor 16e WK F16 met Esther Hillebrand (15jr?) op de Raptor Samen: 3e Ronde Tiengemeten op de Eagle 20 Carbon 15e Ronde om Texel op de Eagle 20 Carbon 1e Catclub Zeeland Zeecompetitite     Nu we een schitterend nieuw clubgebouw hebben zal nog meer als voorheen gewaakt moeten worden, dat we in eerste instantie een zeilclub zijn en dat de leden de faciliteiten niet hoofdzakelijk gaan gebruiken als vakantiewoning. Tevens blijft een aandachtspunt voor de komende tijd de orde en netheid in het clubgebouw en in de containers. Meermalen zijn hier irritaties over ontstaan. Wat een belangrijk punt van verbetering blijft, is het feit dat een vast klein deel van de leden de grootste actieve algemene bijdrage levert aan het clubleven en al wat hier bij hoort. De groep leden met aanhang welke bijna enkel gebruik maakt van de clubfaciliteiten zonder zich dienstbaar op te stellen of zich niet concentreert op het zeilen is (te) groot en staat niet in verhouding met de actieve kern.   

Veerse Meer 2013
Begin maart hebben we onze jaarlijkse klusdag gehouden (snoeien, opruimen, zonnepaneel installeren, schoonmaken, etc.) en na de ledenvergadering zal gezocht worden naar een behoorlijk aantal vrijwilligers om de bosrand drastisch te gaan snoeien. Het is wederom een behoorlijk druk maar ook mooi zeilseizoen geweest – 13 wedstrijddagen met soms 2 tot 3 manches en een spannend einde met Rudi Waterschoot als winnaar. Na vele jaren tweede plaatsen nu eindelijk een eerste plaats voor Rudi in het eindklasement van de competititie, maar ook nog eens overtuigend winnaar van Ronde Veerse Meer! Dus de aanhouder wint!
Het jeugdzeilen was dit jaar wederom een succes en dit vooral vanwege de enthousiaste inzet van onze jeugdtrainers,die gezamenlijk ook de organisatie van de Dragooncup voor hun rekening namen. Bij deze nogmaals bedankt. ·
We hebben in 2013 helaas te maken gehad met een inbraak. Het toegangshek en een zijdeur van het nieuwe gebouw werden geforceerd en men heeft onder andere de grasmaaier en een aggregaat gestolen. We zullen bekijken hoe we het één en ander nog beter kunnen beveiligen. 
We zijn nu ook in het bezit van een koelkast en de mogelijkheden voor een ECO-toilet worden onderzocht door Henk Nieboer.
De maatregelen, die we hebben genomen om het terrein voor het clubgebouw te ontzien hebben een gunstig effect gehad.  De regels m.b.t. het berijden van het terrein met auto’s blijven daarom van kracht. De toertocht van het Meer naar de Zeelokatie was ook weer een succes en zal naar alle waarschijnlijkheid ook in 2014 weer gehouden worden. De wedstrijd op zaterdag was goed georganiseerd,  jammer dat de tweede  manche kwam te vervallen vanwege de weersomstandigheden; na afloop was er echter een uitstekende barbecue. 
Gezien de drukte op sommige zeildagen, verdient het aandacht om tijdens het op- en aftuigen de “landingsstrook” zo snel mogelijk vrij te maken.
Dit jaar was wat maaien en schoonhouden betreft van de ligplaatsen niet goed verlopen. Zeker 20 leden zijn ernstig in gebreke gebleven  en daarom aangeschreven door het bestuur. Het onderhoud zal in 2014 absoluut beter moeten. 

2014

Jaarverslag Veerse Meer

 

Hoogtepunten 2014

 

Klusdag
Het zeilseizoen Veerse Meer begint in maart traditiegetrouw met een klusdag. Met prachtig weer en een groep van 20 leden heel veel snoeiwerk verricht, alles schoon en gereed gemaakt voor het zeilseizoen 2014.

WSVW-jeugd maakt kennis met catamaranzeilen
Als dank voor gebruik van de faciliteiten van WSVW tijdens de ALV was Watersportvereniging Wolphaartsdijk te gast bij de Catclub Zeeland voor een opstapdag voor de jeugd. Met 15 zeilers en een aantal trainers hebben ze die dag onder perfecte omstandigheden mogen varen met (jeugd)leden van de Catclub op de verschillende catamarans. Ze vonden het super om bij windkracht 5 in trapeze te varen.

Veerse Meer kampioenschap
Fred en Annemieke van den Boomgaard winnen zowel op zaterdag als zondag, waarmee zij hun leidende positie in de competitie verder uitbouwen.

Toertocht Veerse Meer – Zee
Door vakantie en het A-Cat weekend was de tocht bijna niet door gegaan. Uiteindelijk zijn er toch 4 catamarans op 25 juli vertrokken. Eenmaal op de Oosterschelde hebben de deelnemers hun hart kunnen ophalen, kruisrak, spi-rak, alle facetten van het zeilen kon men uitproberen. Doorgang door de sluizen verliep voorspoedig. Rond 17:00 uur werden de cats op het strand getrokken. De volgende dag ging helaas de aangekondigde Banana Beach wedstrijd niet door wegens geen animo. De dag werd afgesloten met een gezellige BBQ.
De volgende dag weer vroeg vertrokken. Over het algemeen toch een geslaagd weekend, maar zullen in de planning voor volgend jaar ook andere opties (begeleiding en locatie) moeten overwegen.

Ronde Veerse Meer
De Ronde Veerse Meer was verzet naar zondag, omdat er zaterdag wel erg weinig wind werd verwacht. De mosselavond zou hiermee komen te vervallen. De meeste inschrijvers hadden echter zoveel zin in mosselen dat de mosselavond toch doorging op zaterdagavond. Zeven boten maakten zich op voor de strijd. Door de harde wind hebben uiteindelijk drie boten de finish weten te halen. Fred en Annemiek namen de koppositie in en die hebben ze niet meer afgegeven. Ze werden eerste. Kurt en Bernard eindigden op de tweede plek. Henk en Wijnand deden voor het eerst een wedstrijd mee met hun Tornado en eindigden als derde. De zon bij de prijsuitreiking maakte er zelfs nog een hele mooie dag van. Moe maar voldaan trok iedereen huiswaarts.

Toilet op Veerse Meer?
Bart Teurlings en Henk Nieboer hebben een bezoek gebracht aan Ecosave. Ecosave heeft een betaalbare toilet oplossing voor locaties welke niet zijn aangesloten op de riolering. Het systeem bestaat al sinds 1939. Het vangt al het toilet afval op en composteert dit. Recycling! Het toilet afval wordt in 1-2 jaar voor 90% gereduceerd en omgezet in waterdamp, compost en compostthee. De compostthee (reukloos) in de opvangtank hoeft maar eens in de 4/5 jaar te worden geleegd. Het concept wordt uitgewerkt en t.z.t. voorgedragen aan de leden.

Dutch Dragoon Cup wederom geslaagd
Het weekend startte met een regenachtige zaterdag met weinig tot geen wind en eindigde met een fantastische zondag met zon en wind. Het was het weer een super evenement voor de jeugd, met dank aan de vele vrijwilligers.

Clubwedsrijden Veerse Meer
Totaal zijn er dit seizoen 16 manches gevaren met Fred en Annemieke van den Boomgaard als glorieuze winnaars van de VM-competitie. Na jaren van A-Cat traditie, eindelijk een F18. Rudy werd tweede en Bart samen met Liesbeth heel knap derde.

Algemeen
We hebben een mooi zeilseizoen achter de rug, waarbij meerdere evenementen gezellig werden afgesloten tot zonsondergang.

Wat ging er niet goed in 2014?

  • Wedstrijdorganisatie blijft een aandachtspunt
  • Verzetten van wedstrijden door weersomstandigheden, betere afspraken maken en vastleggen
  • Tocht Veerse Meer – Zee zal een andere aanpak vergen
  • We missen een zeewaardige Rib voor wedstrijden en tochten

Wat gaan we doen in 2015?

  • Mogelijkheden van toilet op de locatie verder onderzoeken
  • Onderhoud gebouwen heeft extra aandacht nodig
  • Meerdere leden moeten een vaarbewijs gaan behalen

Wat hebben we nodig?

  • Een Rib voor wedstrijden en tochten

Noordzee 2014
In 2014 bijzonder weinig animo voor de wedstrijden op de Noordzee, waardoor zelfs de Banana Beach Trophy niet doorging. De eerste wedstrijd werd pas op 3 augustus verzeild, waarbij Jaap beide manches wist te winnen.
Zowel de Beach to Beach als de Mosselrace (mosselmaaltijd zeer goed bezocht) zijn niet doorgegaan in verband met een te harde wind. Opmerkelijk was dat de Nacra F20 Carbon van Michel bij die harde wind 20 minuten onbemand voor de clublocatie wist rond te zeilen zonder schade op te lopen.
Het A-Catweekend at Sea telde een record van 16 deelnemers, maar er kon door de zwakke wind helaas alleen op zaterdag worden gezeild. 's Avonds 32 personen aanwezig op een zeer geslaagde bbq, waardoor toch weer sprake was van een geslaagd weekend, mede dankzij de hulp van enkele vrijwilligers.
De sfeer op het strand was het gehele seizoen goed, mede dankzij het respecteren van de regels door alle leden. Zo kreeg het bestuur in 2013 nog enkele mails met klachten; in 2014 is dit gelukkig helemaal niet gebeurd.
Wederom kwam het RBSC om te bbq'en en overnachten op onze zeelocatie, dat mede door de vele variatie aan meegebrachte alcohol een groot succes was.
De zeelocatie kende in 2014 veel gebruikers, want op een gegeven moment konden we maar liefst 37 masten tellen, mede veroorzaakt door een geslaagde jeugdweek op zee.
De jaarlijkse oefening met de reddingsbrigade was dit jaar wat kleinschaliger dan anders met de strandwacht, maar desondanks een succes. De jeugdleden hebben er bijzonder veel profijt van gehad en de borrel s`avonds heeft het begrip voor elkaar  kunnen vergroten. Met de strandwacht was het dit jaar vaak oefenen in de praktijk: Lennart van de Kuijl over boord, mast naar beneden bij Jelle.... Het bleek, dat de oefeningen van de afgelopen jaren er toe hebben geleid, dat er nu heel professioneel kon worden geholpen.
Bijzonder dank voor Piet Hendrix, die zowel het timmerwerk voor het opbergen van de gasflessen heeft gedaan als ook de vervanging voor de juiste brander van het fornuis. Dus de kantine is nu echt  helemaal af. Het is extra genieten om met het fraaie uitzicht van de keuken gebruik te maken. Daarnaast ook bijzondere dank voor de  inzet van Arno voor uren trekker rijden tijdens de dag van het hek afbreken.
In het begin van het seizoen waren er klachten over gebrek aan wijn en chips in de kantine, maar inmiddels weet iedereen, dat wanneer je aan Kees of Caroline je wensen doorgeeft, de bevoorrading niets te wensen overlaat.

Jeugdzeilprogramma 2014.

Het jeugdzeilprogramma van CCZ heeft haar zevende seizoen gehad en blijft zich ontwikkelen.

De goede punten
Instructeurs. Gertjan, Rob en Guus zijn inmiddels een vast team dat goed op elkaar is ingespeeld; jammer dat Katja ons heeft verlaten.

CCZ jeugdzeilboek. Het jeugdzeildoek wordt uitgereikt aan alle nieuwe jeugdleden welke deelnemen aan het jeugdzeilen. Ook wordt er af en toe gevraagd of de cursisten er iets uit leren voor een volgende les.

De Jeugdweek op zee werd ook in 2014 georganiseerd. Dit jaar met alleen 6 dames als deelnemers. Waarvan we dachten dat het een rustig weekje zou worden; er waren immers geen jongens die af en toe gecorrigeerd moeten worden, werd het toch een week waarin Rob en Guus de dames enkele keren moesten corrigeren. Het zeilweer was prima en er is leuk gezeild door de dames. Het bezoek aan Nacra Nederland en Performance Sails viel goed in de smaak. Met dank voor de medewerking van de ouders aan de maaltijden.
 

Open dag. Er is dit jaar geen opendag georganiseerd vanwege een dag waar we een 15 enthousiaste zeilers van Watersport Vereniging Wolphaartsdijk mochten verwelkomen en de normaal op monohull varende jeugd konden trakteren op de snelheid van de catamarans. Door de te verwachten aanmeldingen was het niet nodig een open dag te houden. Direct en indirect hebben we 6 nieuwe cursisten ontvangen na de zomervakantie.

Aansluiting jeugd bij volwassenen. Het gebeurt al iets vaker dat een senior een jeugdlid uitnodigt om mee te zeilen met een wedstrijd. Wanneer dit gebeurt, is dit altijd tot beider tevredenheid.
 

Dutch Dragoon Cup. De 5e editie van de DDC was een groot succes. Maar liefst 39! boten verschenen aan de start. Met matige wind en een druilerig begin was het voor alle jeugdzeilers mogelijk wedstrijd te zeilen. Er zijn in twee dagen 5 wedstrijden gezeild. Mooi was ook het aantal van 9 deelnemende verenigingen, 3 uit België en 6 uit Nederland. Inmiddels is er ook contact met de Engelse UK Catamaran Racing Association, die in 2015 de bedoeling hebben af te reizen naar de DDC. Een mooie meevaller was de sponsoring door Jumbo supermarkten (€ 500,-) en van Zeeland Refinery (€ 150,-) waardoor er een groot positief saldo is overgehouden.
 

De verbeterpunten die voor aanpak vatbaar zijn:

Jeugdcommissie. Er is kennelijk op dit moment geen noodzaak. wel is het wenselijk dat de jeugd ook wordt uitgenodigd voor vergaderingen en feestjes.

Wedstrijdzeilen. Omdat er geen fanatieke wedstrijdzeilers zijn onder de jeugd is er op dit moment geen behoefte aan wedstrijdtrainers. De eigen instructeurs hebben ter voorbereiding aan de DDC voor de ervaren jeugdzeilers 2 wedstrijdtrainingen georganiseerd. Om het wedstrijdzeilen te stimuleren willen we in 2015 deelnemen aan 2 wedstrijden buitenshuis, liefst 1 in België. Voor deze wedstrijden hebben we wel de hulp van de ouders nodig. Zoals te lezen in punt 5 van de goede punten lijkt er animo te zijn onder de jeugd om mee te zeilen met senioren, zowel met wedstrijden als daarbuiten. Laten de senioren zich dit aantrekken. Maak er werk van!

Doorgroei naar Hobie 16/SL16/Nacra500/Hobie Max. In het voorjaar is er samen met de Dragoons training gegeven aan 2 Hobie 16’s d.m.v. aanwijzingen met portofoons. Deze trainingen verliepen goed, maar de oudere jeugdleden namen geen deel aan de najaarscursus. Het lukt bij CCZ op dit moment niet de jeugd langer dan tot hun 16e jaar aan zich te binden. Graag doen wij een beroep op de vereniging mee te denken aan hoe we dit kunnen realiseren.

Wedstrijdzeilende jeugd. De jeugd die actief landelijk en internationaal wedstrijden zeilt, heeft geen CCZ gevoel.

CWO diploma’s. Bij zeilschool de Viking kunnen er CWO examens afgenomen worden. Tot nu toe is er weinig belangstelling voor.

Jeugdtrainers: Er is behoefte aan een 4e jeugdtrainer! Denk ook aan de toekomst. Er zijn 2 van de 3 jeugdtrainers die nog niet gediplomeerd zijn. Het Watersportverbond zou in 2013 een opleiding starten voor zeiltrainer 3, maar door ons onbekende redenen is deze opleiding nog niet van de grond gekomen.

Het jaar 2015
Boten beginnen ouderdoms- en gebruiksverschijnselen te vertonen. Net als in 2014 is er wederom één spi aan vervanging toe. Ook een fok is er slecht aan toe. Er zal geld gereserveerd moeten worden om versleten onderdelen te vervangen.

De volgende punten uit het verslag van 2013 zijn nog niet gerealiseerd en zijn nog steeds gewenst.

Zorg dat de jeugd trots wordt op CCZ, laat hen de vertegenwoordigers naar buiten zijn. Het jeugdhonk is een prachtige start, verder kan het middels vlaggen, teamkleding, een jaarlijks jeugddiner.

Laat ook volwassen zeilers naar gezamenlijke evenementen met jeugd gaan (Carnac, Belgisch Multihull Kampioenschap, NK, Ronde Tiengemeten) en vorm een CCZ groep.

Zorg voor trainingen voor talentvolle volwassenen.

Zorg dat er naast de Dutch Dragoon Cup nog een wedstrijdevenement voor de jeugd komt. Zorg dat clubwedstrijden af en toe ook geschikt worden voor Dragoons en nodig hen speciaal uit.

Faciliteer dat jeugd naast de trainingen ook zeiluren tussendoor maakt (toezicht).

2015

Jaarverslag 2015 Jeugdzeilprogramma Catclub Zeeland “Jonge Helden”

 

Het jeugdzeilprogramma van CCZ heeft haar achtste seizoen gehad en ook dit jaar zijn er weer omtwikkelingen.
 

 

De goede punten

1.   Volwassenen zeilen. Dit jaar is er voor het eerst catamaranzeilles gegeven aan volwassenen. In het voorjaar is er les gegeven aan 2 volwassenen. Deze 2 plus nog 4 volwassenen hebben meegedaan aan de 6 lessen in het najaar, er is dus behoefte aan. De lessen zijn door Guus gegeven gelijktijdig met het jeugdzeilen, waar toch de prioriteit van het jeugdzeilen voorop staat. De drie boten in het najaar is te veel gebleken, zodat we in 2016 maximaal twee boten met volwassenen inschrijven.
 

2.   Instructeurs. Gertjan, Rob en Guus zijn inmiddels een vast team dat goed op elkaar is ingespeeld.
 

3.   Begeleidingsboot. Omdat op zee een RIB is aangeschaft, kwam de rubberboot van zee beschikbaar. Op deze rubberboot is een afstandsbediening en besturing gebouwd, waardoor het lesgeven aan de jeugd en volwassenen veel gemakkelijker is geworden.
 

4.   Doorgroei naar Hobie 16/SL16/Nacra500/Hobie Max. In het voor- en najaar is er samen met de Dragoons training gegeven aan 2 Hobie 16’s. Deze trainingen verliepen goed en het mooie is dat er (oude)jeugdleden zijn heringetreden en hebben deelgenomen aan de cursussen, zodat we nu deelnemende jeugd tot 18 jaar hebben. Dit was een doel van 2014 wat dus nu behaald is
 

5.   CCZ jeugdzeilboek. Het jeugdzeilboek wordt uitgereikt aan alle nieuwe jeugdleden welke deelnemen aan het jeugdzeilen. Ook wordt er af en toe gevraagd of de cursisten er iets uit leren voor een volgende les.
 

6.   De Jeugdweek op zee werd ook in 2015 georganiseerd. Dit jaar met 7 deelnemers. Alle oud-jeugdleden zijn uitgenodigd om een dagje te komen en daar hebben vele oud-jeugdleden op gereageerd, waarvan uiteindelijk vier jeugdleden een dag of meer hebben meegedaan.
Er is dit jaar heel veel gezeild onder wisselende omstandigheden, veel en weinig wind, zon en regen, maar ook de zeer zware zomerstorm op zaterdag 18 juli. Toen is er niet gezeild, maar moesten we werkelijk vluchten voor de gevaarlijke harde wind.
 

7.   Open Dag. Dit jaar zijn er per e-mail vele watersportverenigingen en zeilscholen uitgenodigd in Zeeland en Brabant om een zondag mee te zeilen op een catamaran. Er waren “slechts” vier jeugdzeilsters en één volwassene die hebben deelgenomen. Jammer genoeg hebben wij er geen directe inschrijvingen aan over gehouden voor de cursus. Misschien moeten we op meer manieren jeugd zien te vinden, maar toch lijkt het ons goed om (ook) op deze weg door te gaan. In januari 2016 staat gepland, dat we met meerdere jeugdcommissies van diverse catamaran-verenigingen gaan overleggen over de diverse problemen.
 

8.   Dutch Dragoon Cup. De 6e editie van de DDC was wederom een succes. Prachtig weer en een uitstekende wind maakte deze Dutch Dragoon Cup tot, wat het weer betreft, de mooiste Dutch Dragoon Cup. In 2014 verschenen er 39 boten aan de start en daardoor was de verwachting dat we in 2015 tussen de 40 en 45 boten konden verwachten. Helaas waren er echter drie verenigingen die in 2014 meededen niet van de partij. Ondanks dat er drie verenigen niet van de partij waren, mochten we toch 35 boten inschrijven. Hierdoor is de DDC één van de, zo niet het grootste jeugdcatamaran evenement van Europa! Wel was er ook een vereniging die voor de eerste keer deelnam n.l. de Haagsche Kustzeilvereniging. Een mooie meevaller was wederom de sponsoring door Jumbo supermarkten (ca. € 490,-) en Zeeland Refinery (€ 150,-), ook de Ned. Hobiecat associatie (€ 300,-) en Baas aannemingsbedrijf (€ 100,-) hebben zich als sponsoren aangemeld, waardoor er een positief saldo is overgehouden. Misschien kunnen we dit positief saldo van 2015 en het positief saldo van 2014 benutten om het clubgevoel, zoals genoemd bij punt 1 van de verbeterpunten, gebruiken om ons naar buiten beter te profileren. Van Hobiecat Nederland hebben we een aantal prijzen mogen uitdelen ter waarde van ca. € 125,-. Op zaterdag kwam Mieke Teurlings nog met een trofee, welke zij van een kennis had gekregen, die als wisseltrofee zal worden ingezet voor de winaars van de Dragoon klasse.

 

De verbeterpunten:

 

1.   Wedstrijdzeilen. Dit jaar hebben we deelgenomen aan het Eneco jeugdevenement in Noordwijk en het OBK te Duinbergen en hebben we onze doelen van 2014 behaald! Op dit moment hebben we 2 tot 4 jeugdleden welke wedstrijd willen zeilen. De bedoeling is dat we met minimaal 2 teams naar 2 wedstrijden gaan. De hulp van ouders en/of vrijwilligers is daarbij hard nodig. Wij denken er over dat de jeugd zich moet afmelden i.p.v. aanmelden om aan deze wedstrijden deel te nemen. Ook tijdens clubwedstrijden is het wenselijk dat de jeugd daaraan deel kan nemen! Gelukkig is dit in 2015 drie maal gebeurd.
 

2.   Aansluiting jeugd bij volwassenen. Het gebeurt nog te weinig dat een senior een jeugdlid uitnodigt om mee te zeilen met een wedstrijd. Wanneer dit gebeurt, is dit echter altijd tot beider tevredenheid.
 

3.   Wedstrijdzeilende jeugd. De jeugd die actief landelijk en internationaal wedstrijden zeilt, heeft geen CCZ gevoel.
 

4.   CWO diploma’s. Bij zeilschool De Viking kunnen er CWO examens afgenomen worden. Tot nu toe is er weinig belangstelling voor.
 

5.   Jeugdtrainers. Er is behoefte aan een 4e jeugdtrainer! Denk ook aan de toekomst. Er zijn 2 van de 3 jeugdtrainers die nog niet gediplomeerd zijn. Het Watersportverbond zou in 2013 een opleiding starten voor zeiltrainer 3, maar door ons onbekende redenen is deze opleiding nog niet van de grond gekomen.

 

Het jeugdzeilen in 2016

Boten beginnen ouderdoms- en gebruiksverschijnselen te vertonen. Net als in 2014 is er wederom één spi aan vervanging toe. Ook een fok is er slecht aan toe. Er zal geld gereserveerd moeten worden om versleten onderdelen te vervangen en vrijwilligers om de boten te onderhouden.

De volgende punten uit vorige verslagen zijn nog niet gerealiseerd en zijn nog steeds gewenst.
 

1.   Zorg dat de jeugd trots wordt op CCZ, laat hen de vertegenwoordigers naar buiten zijn. Het jeugdhonk is een prachtige start, verder kan het middels vlaggen, teamkleding, een jaarlijks jeugddiner.

2.   Laat ook volwassen zeilers naar gezamenlijke evenementen met jeugd gaan (Carnac, Belgisch Multihull Kampioenschap, NK, Ronde Tiengemeten) en vorm een CCZ groep.

3.   Zorg voor trainingen voor talentvolle volwassenen.

4.   Zorg dat er naast de Dutch Dragoon Cup nog een wedstrijdevenement voor de jeugd komt. Zorg dat clubwedstrijden af en toe ook geschikt worden voor Dragoons en nodig hen speciaal uit.

5.   Faciliteer dat jeugd naast de trainingen ook zeiluren tussendoor maakt, maar wel voor toezicht zorgen.

 

Jaarverslag 2015 Veerse Meer

Hoogtepunten 2015

 

ALV

Op de ALV werden diverse prijzen uitgereikt: Fred en Annemiek van den Boomgaard als winnaar van de Veerse Meer competitie kregen een Hosternokke sweatshirt met capuchon en bijbehorende muts. Carina, Johan en Piet kregen een mooie Hosternokke muts als dank voor hun inzet. De locatie was perfect: de sociëteit van Jachtclub Veere. Na afloop is er gezellig wat bijgepraat en gedronken. Door een aantal leden is er heerlijk gegeten.

 

Veerse Meer kampioenschap

Rudy Waterschoot was de glorieuze winnaar over beide dagen kampioenschap Veerse Meer.

 

Toertocht naar Catclub Bru

Dag 1: van Veerse Meer naar Bru
Vrijdag 18 juni vertrokken 4 boten onder begeleiding van de RIB voor een toertocht naar Catclub Bru. Bart Teurlings had de organisatie op het land en Guus Florusse de organisatie op het water.
De boten waren als volgt ingedeeld: Liesbeth & Fred op een Nacra 570, Theo & Anton op een Nacra F17, Alain & Walter op een Hobie Wildcat en Henk & Rob op een Nacra Inter 20. Er stond een mooie wind: ongeveer 4 Bft. Op weg naar het eerste obstakel: de sluis bij Kats. Na de sluis op naar de Zeelandbrug, daar zouden we op elkaar wachten bij de rood/groene keerboei. In plaats van onder de Zeelandbrug door te varen richting de sluis bij Neeltje Jans richting onze zeelocatie gingen we nu voor de Zeelandbrug naar stuurboord richting Grevelingen. Op de Oosterschelde moest er opgekruist worden richting de Zeelandbrug om de mosselplaten (ondiepte) heen.

“Een ongeluk zit in een klein touwtje”
Op de Oosterschelde was iedereen lekker aan het varen, dubbel trapeze. Af en toe een stuk terug op spi en weer verder. Bij Henk & Rob ging het halverwege goed mis: het trapezetouwtje van stuurman Rob brak. Het gevolg was dat de stuurman in het water viel en de joystick brak. Henk probeerde uit alle macht om zo lang mogelijk op de omgeslagen boot te blijven zitten, maar helaas. Hij sprong dwars door het grootzeil heen end at is shit. Rob kon zwemmend niet meer bij de boot komen. Daar lig je dan midden in de Oosterschelde. Gelukkig had Carina gezien wat er aan de hand was; de rib kwam met grote snelheid richting de drenkelingen. Watersporters helpen elkaar gewoon zoals het hoort. Na de sluis was het nog een klein stukje naar Catclub Bru. Daar aangekomen was de landploeg al aanwezig met kleding en alle andere spullen van de zeilers. Koffie, thee, bier, versnaperingen: het was weer geweldig geregeld. Voor de zeilers is dat echt fijn. Je komt moe van het water, moet ontzettend pissen en wil zo snel mogelijk droge kleren aan en je boot aftuigen. Als er dan hulp is die goed meehelpt dan ben je daar blij mee.

Dag 2: toertocht op de Grevelingen
Van Catclub Bru zeilden 3 boten mee. We vertrokken pas rond 11 uur en een uur later dan de bedoeling was. Door gebrek aan wind werd besloten om maar in 1 keer naar Port Zélande te varen. Daar aangekomen werden de boten op een bijzondere manier afgemeerd; de voorkant in het riet en de achterkant in het water waardoor de oesters de onderkant van de boten niet konden beschadigen. Bij Port Zélande werd friet gegeten, wat gedronken en daarna weer terug richting Catclub Bru. Bij Catclub Bru werd gezellig gebarbecued en gedronken.

Dag 3: terug naar het Veerse Meer
Fred v.d. Boomgaard was niet helemaal lekker en had een vervanger gevonden voor de terugreis: Ron van de Bilt, de voorzitter van Catclub Bru, zou met Liesbeth terug zeilen. De voorspelling was dat er vanaf 15 uur een dikke 5 Bft tegen 6Bft op de Oosterschelde zou staan. Voor 15 uur wilden we dus van de Oosterschelde af zijn als het even kon. Bij Catclub Bru werd een gezamenlijk ontbijt genuttigd, eten en drinken ging mee voor onderweg. De dames van de landploeg hebben daarna anderhalf uur gepoetst in het clubhuis van Bru, zodat alles netjes werd achtergelaten. Bij de sluis van Bruinisse had Guus weer voor iedereen een sleepje geregeld. Na de sluis in het Mastgat was het zicht beperkt; het was gewoon mistig. Besloten werd om nu beter goed bij elkaar te blijven zeilen dan op de heenreis. Dat lukte deze keer goed. Eenmaal op de Oosterschelde was het flink aanpoten voor de zeilers; veel wind en behoorlijke golven. Binnen no time waren we bij de sluis bij Kats. Meteen na de sluis werd er rechts in de luwte aangelegd om de zeilen te hijsen en de boten verder vaarklaar te maken. Daarna was het 100.000 x overstag op het smalle stuk van het Veerse Meer om bij onze club te komen. Na de Oosterschelde was het Veerse Meer met veel wind niet zo spannend meer. Daar aangekomen had de landploeg de zaken weer prima geregeld. Alle spullen van de zeilers stonden in de zeilenberging. Er was koffie, soep, eten, bier, fris, eigenlijk alles wat een vermoeide zeiler nodig heeft. De boten werden afgetuigd en er werd gezellig nagebabbeld. De organisatie werd bedankt en kreeg een fles wijn. Liesbeth, als enige vrouw meegezeild, kreeg een flinke bos bloemen.

Conclusies

·       De organisatie zowel op het land als op het water was perfect geregeld

·       Catclub Bru is een bijzonder leuke en gastvrije vereniging met een prachtige beschutte houten hoekbank (Tip voor Veers Meer?)

·       We mogen volgend jaar terug komen bij Catclub Bru

·       De zeilers hebben genoten

·       Ineke had de catering (en veel meer) prima geregeld

·       Zonder vrijwilligers en andere hulp kun je niets: daarom hulde voor iedereen die meegeholpen heeft

·       Na 3 dagen zeilen kun je thuis prima op de bank in slaap vallen

 

Partnerruil en trainingen voor volwassenen

Gelijktijdig met de jeugdtraining, zijn we dit jaar gestart met enkele volwassenen trainingen en Partnerruil (bij elkaar op de boot stappen en zeilervaringen delen) onder leiding van Guus.

Beiden waren geslaagde initiatieven, welke hopelijk volgend seizoen navolging krijgen.

 

Ronde Veerse Meer

Jaap Straakenbroek wint Ronde Veerse Meer in een veld van 13 deelnemers. 2e plaats voor Fred/Annemieke, 3e plaats voor Mark.

Na afloop was er nog een BBQ georganiseerd.

 

Dutch Dragoon Cup wederom geslaagd

Het was het weer een super evenement voor de jeugd, met dank aan de vele vrijwilligers en sponsoren.

 

Clubwedsrijden Veerse Meer

Totaal zijn er dit seizoen 12 manches gevaren met Kees Krijger als Veerse Meer kampioen.

Ooit won Kees Krijger met René van Hekken op een NACRA 5.5sl in 1994 de Veerse Meer Competitie. 21 jaar later en 4 catamarans verder lukt het dan uiteindelijk ook alleen op een A-Cat, maar pas na 10 jaar oefenen op een BIM XJ en BIM V1R. De opkomst bij de competitiewedstrijden is uiteindelijk bepalend geweest voor de einduitslag, want kanshebber Philippe Muyzers kan door zijn werk bijv. niet op zondag zeilen.

 

Najaarsstorm

Ondanks herhaalde waarschuwingen van Bart Teurlings zijn er 22 november nog leden die hun mast op hun catamaran niet hebben gestreken. De club heeft een contract met Rijkswaterstaat, waarin staat dat de locatie tussen 1 november en 1 maart niet mag worden gebruikt. Het zou dus vreemd zijn, wanneer alle cats opgetuigd zouden blijven liggen. Daarnaast loop je ook het risico, dat je materiaal niet bestand is tegen een najaarsstorm met Beaufort 10. Ook kan jouw nalatigheid leiden tot schade aan andere catamarans, maar dat is gelukkig nu niet gebeurd. Alleen Els Remijnse heeft flinke schade aan haar A-Cat opgelopen, want haar cat is omgewaaid, omdat door de storm de banden uit de grond zijn getrokken. Het droeve resultaat is een gebroken carbonmast.

 

Workshop Lijnenspecialist

Zaterdag 21 november hebben enkele leden deelgenomen aan een workshop lijnen splitsen.

Leerzaam en goed georganiseerd evenement.

 

Algemeen

We hebben een mooi zeilseizoen achter de rug. Meerdere evenementen welke gezellig werden afgesloten tot zonsondergang.

 

Wat ging er niet goed in 2014?

Ø  Wedstrijdorganisatie blijft een aandachtspunt, maar ging dit jaar goed

Ø  Meer aandacht voor handhaving regels m.b.t. winterstalling

 

Wat gaan we doen in 2016?

Ø  Onderhoud gebouwen heeft extra aandacht nodig

Ø  Klusdag in het voorjaar

Ø  Meerdere leden een vaarbewijs

 

Waarin willen we investeren?

Ø  Vervangen houtdelen clubhuis

 

Jaarverslag Noordzee 2015

In 2015 waren er de volgende activiteiten op de Noordzee-locatie van Catclub Zeeland:

- een succesvolle jeugdweek op Zee, dankzij de inzet van Guus Florusse en Rob van den Broek en enkele ouders

- een matig bezocht A-Catweekend, want de lokale coryfeeën Jaap Straakenbroek en Erwin Kersten waren naar Duitsland met de Phantom. Veel andere Zeeuwse zeilers waren al op vakantie, maar desondanks toch een erg goed wedstrijdweekend, dankzij de organisatie van Norbert van der Kooij. Door een donatie van DACA is er geen verlies geleden op de organisatie, want zij hebben een deel van de kosten van de wedstrijdleider op zich genomen.

Boy van de Guchte maakte er een mooi filmpje van http://youtu.be/58wIyukKVSc 

- In juli werd de zeelocatie  verrast door een zware storm, maar dankzij ingrijpen van o.a. Albert Walrave, Rob van den Broek en Andreas Jesper kon ernstige schade worden voorkomen.

- Geert en Liesbeth Schouten organiseerden wederom een geweldige Banana Beach Trophy, waarbij er behoorlijk veel wind stond. Albert Walrave kon na lange tijd weer eens de Trophy winnen, maar daar had hij wel twee verschillende fokkematen voor nodig, namelijk Rob Harms en Katharina Jesper.

- De club heeft afscheid genomen van Roy Osinga en Michiel Kok, vooral bekend door hun Nacra F20 Carbon. Deze boot was sneller verkocht dan verwacht en beide heren gaan zich richten op andere activiteiten. Michiel heeft veel betekend voor Catclub Zeeland, want mede dankzij hem kon de Club via zijn toenmalige werkgever BAM Woningbouw goedkoop een nieuw clubgebouw realiseren. Roy is nog een jaar bestuurslid geweest en heeft samen met Michiel vele leuke BAM Beach Races georganiseerd.

- Voor de wedstrijden was weinig belangstelling in 2015, want alleen de Banana Beach Trophy en de Mosselrace gingen door. Bij de Mosselrace stond er een zwakke wind, waardoor de A-cats in het voordeel waren. Jaap Straakenbroek won, Robbert Kant werd tweede en Kees Krijger werd derde. 's Avonds ruim dertig eters voor de uitstekende mosselmaaltijd met als dessert Dame Blanche. Andreas Jesper, Pieter de Laet en Arno van Houwelingen hadden alles weer prima georganiseerd. Het was die avond erg gezellig, mede door muzikale optredens van Guus Florusse, Arno van Houwelingen en De Laet junior.

- In het najaar was het nogmaals groot feest met de Belgische zeilers die meededen aan de RBSC Extreme. Het gaat daarbij niet alleen om het zeilen van Knokke naar Vrouwenpolder, maar ook om een stuk gezelligheid met lekkere drank en een goede BBQ. Aandachtspunt is dat ze de volgende keer minder spullen meenemen, want aan- en afvoer van alle materialen heeft vele uren gekost.

- Na lang zoeken heeft Guus Florusse voor weinig geld een goede Zodiac kunnen vinden met vaste bodem. Deze motorboot is inzetbaar op beide locaties, maar is vooral op de Noordzee gewenst. De oude Bombard zal voornamelijk op het Veerse Meer ingezet gaan worden en uitgerust worden met de 15 pk 4 takt Yamaha van de plastic boot. Guus heeft de Bombard uitgerust met een afstand-besturing en bediening, zodat deze boot beter ingezet kan worden voor de trainingen en als begeleidingsboot. De nieuwe Zodiac Pro RIB II zal als eerste ingezet worden voor langere begeleidingstochten,  zoals bijv. de tocht van het Meer naar Bruinisse van dit jaar.

- De sfeer was in 2015 goed, mede terug te zien in de hoge omzet van de kantine, welke uitstekend werd beheerd door Caroline Imlau.

- Het zeilen op de Noordzee blijft aandacht vragen voor het naleven van de veiligheid. Het is misschien een goed idee, dat er een speciale veiligheidscommissie komt, die voor het komend seizoen nog eens de puntjes op de i gaat zetten! 

- Walter Leyssens stuurde  het volgende verslag:

"Hierbij wil ik je laten weten dat er gisteren één en ander is voorgevallen na het zeilen.

Wat is er gebeurd? Tijdens het aftuigen van onze boot werden wij geconfronteerd met een indrukwekkende storm, waarbij de wind dusdanig sterk was en de catamaran uit onze handen heeft gerukt en meegesleurd in de zee. Hierop hebben wij de hulpdiensten gecontacteerd om te vermijden dat een onnodige hulpactie zou worden opgestart,  aangezien wij beide ongedeerd op de kant stonden. De storm heeft een 15 min aangehouden en onmiddellijk daarna heeft de KNRM de catamaran opgepikt en bij de Catclub afgezet. Indrukwekkend efficiënt en bijzonder vriendelijk hebben zij gehandeld en dat dan nog op vrijwillige basis. Proficiat! Zij hebben een donor bij."

Jaarverslag Noordzee 2016

Zaterdag 3 april begon het seizoen met het plaatsen van het hek van de Noordzee-locatie, waarbij een goede opkomst van enthousiaste leden kon worden vastgesteld. Het voorjaar gaf matig tot slecht weer, maar de zomer en het najaar gaf prachtig strand- en zeilweer, waardoor alle evenementen doorgang konden vinden. Zowel de Mosselrace als de Banana Beach Trophy zijn met succes verzeild, resp. gewonnen door Guus Florusse en Jaap Straakenbroek.

Nieuw in 2016 was de Haantjesrace, welke werd georganiseerd door Albert Walrave. Jaren geleden had Teun van Es namelijk een houten haan gekocht als wedstrijdtrofee voor de vele zeilende vrijgezellen met hun haantjesgedrag. Inmiddels zijn er minder vrijgezellen, maar is er nog wel de ambitie om haantje de voorste te zijn met name bij Jaap Straakenbroek.

Na twee jaar geen Noordzeekampioen door te weinig animo voor de wedstrijden in 2016 weer wel een winnaar na acht manches, namelijk Jaap Straakenbroek. Uitslag Noordzee-competitie: http://www.a-catned.nl/CcZ/Zee2016.htm
 
Voor de zevende maal organiseerde Catclub Zeeland een A-Catweekend voor de Dutch A-Division Catamarans Association. Ooit begonnen op het Veerse Meer, maar daarna altijd op de Noordzee. In 2016 kwamen maar liefst 19 deelnemers aan de start (2015 slechts 11), waaronder één Fransman, drie Belgen, twee Duitsers en dertien Nederlanders. De wedstrijdleiding was in handen van Nico Veenman van Catpoint, die in twee dagen uitstekend zeven manches wist te organiseren. Rutger Krijger won het A-Catweekend in Vrouwenpolder met een totaal van 8 punten, gevolgd door Emmanuele Dodé en Jaap Straakenbroek.
Uitslag: http://www.a-catned.nl/Media/A-CAT%20Vrouwenpolder.htm
 
Na afloop van de wedstrijden op zaterdag was er een jaarfeest/bbq, waar maar liefst 53 deelnemers bij aanwezig waren. Strandcoördinator Caroline Imlau was in 2016 lange tijd afwezig in verband met een operatie aan haar enkel. Kees Krijger en Arno van Houwelingen hebben haar taken overgenomen, waaronder het beheer van de kantine. Door de mooie zomer en de vele feesten werd het seizoen met een batig saldo van € 222,97 afgesloten.

Guus Florusse organiseerde met succes wederom een jeugdweek, waarbij o.a. een spectaculaire snelle rondvaart met de reddingsbrigade was inbegrepen.

Tijdens het barbecueën heeft een onbekend iemand te dicht bij het raam van het clubhuis gestaan, zodat één raam is gesprongen. Wederom het verzoek aan de onbekende dader deze schade te melden, zodat alles afgehandeld kan worden met de verzekering. Alle materialen op de Noordzee hebben het in 2016 goed volgehouden, alleen de uitlaat van de trekker is vele malen opnieuw vastgezet. Mogelijk dat in de winter naar een blijvende oplossing gezocht moet worden. De rups heeft het ook een jaar volgehouden, maar mocht deze ooit aan vervanging toe zijn, dan is mogelijk een elektrische variant een oplossing. In Oostkapelle kunnen we terecht voor een test bij http://www.offroadsolutions.nl/?page=cadmover .

In 2016 hebben oud bestuursleden Martin Adriaanse (Tool A-Cat) en Rik Hofsté (F18 Capricorn) hun boot verkocht. Daarnaast hebben Albert Walrave, Michel Huibregtse, Caroline Imlau en Jaap Straakenbroek (Phantom) hun boot om verschillende redenen niet op het strand gestald. Toch lag de locatie in het hoogseizoen redelijk vol, doordat een aantal leden van het Veerse Meer op bezoek kwam, waaronder Rob van den Broek, Guus Florusse, Fred van den Boomgaard en Kees Krijger. Daarnaast waren er twee jeugdboten aanwezig plus een enthousiaste Duitse gast met een A-cat, namelijk Frank Peusch, die overweegt om vanaf 2017 lid te worden.
Veiligheid op zee verdient nog steeds aandacht, omdat er toch weer enkele voorvallen zijn geweest met omgeslagen boten en of losgeraakte masten. We moeten elkaar blijven aanspreken op onze verantwoordelijkheden, mogelijk komend jaar uit monde van een veiligheidscommissie. Al met al was 2016 een prima zeilseizoen.

Jaarverslag 2016 Veerse Meer
Hoogtepunten 2016 
Op de ALV werden diverse prijzen uitgereikt: Kees Krijger 2015 als winnaar van de Veerse Meer competitie Na afloop is er gezellig wat bijgepraat en gedronken. Door een aantal leden is er heerlijk gegeten.
Brandstichting.
In het voorjaar is geprobeerd brand te stichten in ons clubhuis De vloer, en enkele tafels en stoelen zijn verbrand ,ook was de ruit ingegooid. Er is via de verzekering een nieuwe vloer ingelegd. Na de brandstichting in ons clubhuis aan het Veerse Meer zijn er in de buurt van ons clubhuis meerdere brandstichtingen geweest.
Klusdag
Ook in het voorjaar is er weer een klusdag geweest. De bosrand en de overhangende takken zijn gerooid (Theo van Paassen heeft in de zomer nog een keer de bosrand gemaaid ). Ook is in het clubgebouw langdurig gepoetst om de roetschade van de brandstichting te verwijderen.
Veerse Meer kampioenschap.
Kees Krijger was de glorieuze winnaar over beide dagen kampioenschap Veerse Meer.
Toertocht naar Catclub Bru.
Vrijdag ochtend zijn de zeilers vertrokken richting Kats ,maar bij de Paardenkreek is het besluit genomen, dat het door de harde wind onverantwoord was om verder te zeilen.
Conclusies:
De organisatie zowel op het land als op het water was goed geregeld
Bijna alle zeilers zijn wel een keer omgeslagen op het Veerse Meer
Goede beslissing om de toertocht af te blazen
Ineke had de catering (en veel meer) prima geregeld zoals altijd
Zonder vrijwilligers en andere hulp kun je niets: daarom hulde voor iedereen die meegeholpen heeft.

Trainingen voor volwassenen.
Gelijktijdig met de jeugdtraining, zijn we dit voorjaar gestart met enkele volwassenen trainingen onder leiding van Guus. Door de grote aanmelding van jeugdleden heeft dit in het najaar geen vervolg gekregen.
Er is wel voldoende vraag om volgend seizoen weer volwassenentraining te geven.
Ronde Veerse Meer
Door te veel wind en te weinig animo is deze dit jaar niet gezeild.
Dutch Dragoon Cup wederom geslaagd.
Het was het weer een super evenement voor de jeugd, met dank aan de vele vrijwilligers en sponsoren, welke ook nog steeds verder toenemen. De nationale en internationale bekendheid begint te groeien.
Clubwedstrijden Veerse Meer.
Totaal zijn er dit seizoen 12 manches gevaren met Kees Krijger als Veerse Meer kampioen. De opkomst en het weer (te weinig of teveel wind) bij de competitiewedstrijden is uiteindelijk bepalend geweest voor de einduitslag.
Algemeen.
2016 was voor Bart Teurlings zijn laatste seizoen als Veerse Meer coördinator. Bart nogmaals bedankt voor de goede zorgen en leiding!
Johan & Carina van Loenen nemen de coordinatie vanaf 2017 van Bart over. Er zijn diverse nieuwe leden op het Meer komen te liggen, maar enkele oud-gedienden stoppen er mee, waaronder Bart Teurlings en Phillipe t Felt.

Wat ging er niet goed in 2016?
Wedstrijdorganisatie blijft een aandachtspunt, maar ging dit jaar redelijk goed.
Meer aandacht voor handhaving regels m.b.t. winterstalling, zelfbewustzijn zeilers (niet dragen van zwemvesten) en de levering van de Dixi toiletten op de locatie.

Wat gaan we doen in 2017?
Onderhoud gebouwen heeft extra aandacht nodig.
Klusdag in het voorjaar
Meerdere leden een vaarbewijs
Lezing KNRM/of arts over onderkoeling
Waarin willen we investeren? 
Vervangen houtdelen clubhuis 
Terras aanleggen voor een patio VM 
Toilet 
Zitmaaier